de pannenwijzer

WELKE PAN KIES JIJ?

STAP 1. OP BASIS VAN WARMTEBRON

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een pan? Wij helpen je stap voor stap.
Bepaal eerst op welke warmtebron je gaat koken. Klik op de warmtebron en vind de pannen die hiervoor geschikt zijn. De meest voorkomende warmtebronnen zijn gas of inductie.

ELEKTRISCH

KENMERKEN + De klassieke en ook wat ouderwetse elektrische kookplaat wordt niet veel meer toegepast. Dit type kookplaat wordt door een spiraal of plaat verwarmd, waar de pan op staat. Een elektrische kookplaat is niet geschikt om op te wokken.
ALLE PANNEN >

GAS

KENMERKEN + Koken op gas is nog steeds de meest voorkomende manier van koken. De warmte is na het ontsteken onmiddellijk beschikbaar en werkt in combinatie met alle pannen.
ALLE PANNEN >

HALOGEEN

KENMERKEN + Een halogeenlamp onder een glasplaat zorgt voor de hitte bij een halogeenkookplaat. Hierbij wordt de glasplaat dus zelf heet. Dat heeft tot gevolg dat in principe alle pannen gebruikt kunnen worden bij het gebruik van een halogeenplaat. . Belangrijk is wel dat de bodem van de pan vlak is.
ALLE PANNEN >

INDUCTIE

KENMERKEN + Bij een inductiekookplaat wordt de warmte overgedragen d.m.v. magnetische velden die in de bodem van de pan omgezet worden in warmte. Dit betekent dat het materiaal van pan geschikt moet zijn voor inductie koken. Belangrijk dat de bodem van de pan vlak is.
ALLE PANNEN >

KERAMISCH

KENMERKEN + Dit is de moderne variant van de authentieke elektrische kookplaat. Een verwarmingsspiraal onder een keramische plaat regelt de warmte. Het werkt wat minder snel dan gas of inductie. Ook bij deze warmte bron is het belangrijk dat de bodem van een pan vlak is.
ALLE PANNEN >

STAP 2. OP BASIS VAN MATERIAAL

Stap 2 is een keuze maken in het materiaal van de pan. Lees hieronder bij kenmerken wat de voor- en nadelen zijn per type materiaal.
Daarnaast informeren we je over welk type materiaal voor welke warmtebron geschikt is.

aluminium

ALLE PANNEN >
KENMERKEN + ✓ Aluminium pannen zijn licht in gebruik
✓ Eenvoudig schoon te maken met sopje en afwasmiddel
✓ Snelle verdeling van de warmte
✕ Houdt warmte niet lang vast
✕ Niet geschikt voor bakken op hoge temperatuur
Te gebruiken op: Gas, Elektrisch, Halogeen, Keramisch en oven

GIETIJZER

ALLE PANNEN >
KENMERKEN + ✓ Bestand tegen hoge temperaturen
✓ Gaat levenslang mee
✓ Houdt de warmte zeer lang vast
✕ Pannen van gietijzer zijn zwaar
✕ Niet vaatwasmachine bestendig
✕ Niet geschikt voor bakken op hoge temperatuur
Te gebruiken op: Gas, Elektrisch, Inductie en Oven

emaille

ALLE PANNEN >
KENMERKEN + ✓ Geleidt redelijk
✓ Krasvast (hard)
✓ Duurzaam en gaat levenslang mee
✕ Kwetsbaar, bij stoten kunnen deeltjes emaille van het materiaal afspringen (roesten)
✕ Kleur en zuur kan door het emaille heen trekken
Te gebruiken op: Gas, Elektrisch, Halogeen en Oven

RVS

ALLE PANNEN >
KENMERKEN + RVS is roestvast (geen roestVrij!) edelstaal
✓ RVS pannen zijn zeer hard, lange levensduur gegarandeerd
✓ Kras bestendig
✓ Eenvoudig reinigen met een sopje of in de vaatwasmachine
✕ Kans op aanbakken
✕ Warmt niet snel op
Te gebruiken op: Gas, Elektrisch, Inducite, Keramisch en Halogeen

plaatstaal

ALLE PANNEN >
KENMERKEN + ✓ Relatief goedkoop doordat je de pan zelf inbrandt en een natuurlijke anti-aanbaklaag opbouwt
✓ Bij juist gebruik en inbranden een zeer duurzame pan, gaat levenslang mee
✓ Geschikt voor bakken op hoge temperaturen. Het materiaal geleidt de warmte goed en houdt de warmte zeer lang vast
✕ Pannen van plaatstaal zijn zwaar
✕ De pan kan na verloop van tijd gaan roesten. Bij opnieuw inbranden is de pan als nieuw
Te gebruiken op: Gas, Elektrisch, Inductie, Keramisch, Halogeen en Oven

PANNEN MET KERAMISCHE LAAG

ALLE PANNEN >
KENMERKEN + ✓ Milieuvriendelijk en gezond bakken
✓ Krasbestendig, sterker en een langere levensduur
✓ Geschikt voor bakken op hogere temperaturen (tot 450 graden)
✓ Bakken in een keramische laag geeft een knapperig resultaat
✕ De anti-aanbaklaag werkt vaak minder goed dan bij pannen met een standaard anti-aanbaklaag

PANNEN MET ANTIAANBAK LAAG

ALLE PANNEN >
KENMERKEN + ✓ Zeer goede anti-aanbak eigenschappen
✓ Sinds 2015 zijn alle standaard anti-aanbaklagen PFOA-vrij
✓ Makkelijk te reinigen
✓ Goede pan om vis in te bereiden
✕ Productie is minder milieuvriendelijk
✕ Niet krasbestendig

PANNEN GESCHIKT VOOR IN DE OVEN

ALLE PANNEN >
KENMERKEN + ✓ Met pannen voor in de oven kun je je gerecht laten nagaren
✓ Hebben geen kunststof handgrepen, zo kun je ze op het vuur en in de oven gebruiken
✓ Zijn bestand tegen hoge temperaturen, bijv. gietijzeren pannen
✓ Beschikken over een dikke wand en bodem, zodat de warmte optimaal wordt verdeeld en lang vastgehouden kan worden
✕ Vaak zwaar van gewicht

TYPE PANNEN

Hieronder een overzicht van alle verschillende soorten pannen die er zijn. Heb je al een pannenset?
Breid deze dan uit met bijvoorbeeld een braadpan, koekenpan en wok.
Ook vind je hieronder speciale pannen, zoals aspergepannen, vispannen of tajines.