de pannenwijzer

WELKE PAN KIES JIJ?

OP BASIS VAN WARMTEBRON

ELEKTRISCH

KENMERKEN + De klassieke en ook wat ouderwetse elektrische kookplaat wordt niet veel meer toegepast. Dit type kookplaat wordt een spiraal of plaat verwarmd, waar de pan op staat. Een elektrische kookplaat is niet geschikt om op te wokken.
ALLE PANNEN >

GAS

KENMERKEN + Koken op gas is nog steeds de meest voorkomende manier van koken. De warmte is na het ontsteken onmiddellijk beschikbaar en werkt in combinatie met alle pannen.
ALLE PANNEN >

HALOGEEN

KENMERKEN + Een halogeenlamp onder een glasplaat zorgt voor de hitte bij een halogeenkookplaat. Hierbij wordt de glasplaat dus zelf heet. Dat heeft tot gevolg dat in principe alle pannen gebruikt kunnen worden bij het gebruik van een halogeenplaat. . Belangrijk is wel dat de bodem van de pan vlak is.
ALLE PANNEN >

INDUCTIE

KENMERKEN + Bij een inductiekookplaat wordt de warmte overgedragen d.m.v. magnetische velden die in de bodem van de pan omgezet worden in warmte. Dit betekent dat het materiaal van pan geschikt moet zijn voor inductie koken. Belangrijk dat de bodem van de pan vlak is.
ALLE PANNEN >

KERAMISCH

KENMERKEN + Dit is de moderne variant van de authentieke elektrische kookplaat. Een verwarmingsspiraal onder een keramische plaat regelt de warmte. Het werkt wat minder snel dan gas of inductie. Ook bij deze warmte bron is het belangrijk dat de bodem van een pan vlak is.
ALLE PANNEN >

OP BASIS VAN MATERIAAL

aluminium

ALLE PANNEN >
KENMERKEN + ✓ Aluminium pannen zijn licht in gebruik
✓ Eenvoudig schoon te maken met sopje en afwasmiddel
✓ Snelle verdeling van de warmte
✕ Houdt warmte niet lang vast
✕ Niet geschikt voor bakken op hoge temperatuur

GIETIJZER

ALLE PANNEN >
KENMERKEN + ✓ Bestand tegen hoge temperaturen
✓ Gaat levenslang mee
✓ Houdt de warmte zeer lang vast
✕ Pannen van gietijzer zijn zwaar
✕ Niet vaatwasmachine bestendig
✕ Niet geschikt voor bakken op hoge temperatuur

emaille

ALLE PANNEN >
KENMERKEN + ✓ Geleidt redelijk
✓ Krasvast (hard)
✓ Duurzaam en gaat levenslang mee
✕ Kwetsbaar, bij stoten kunnen deeltjes emaille van het materiaal afspringen (roesten)
✕ Kleur en zuur kan door het emaille heen trekken

RVS

ALLE
WARMTEBRONNEN

ALLE PANNEN >
KENMERKEN + RVS is roestvast (geen roestVrij!) edelstaal
✓ RVS pannen zijn zeer hard, lange levensduur gegarandeerd
✓ Kras bestendig
✓ Eenvoudig reinigen met een sopje of in de vaatwasmachine
✕ Kans op aanbakken
✕ Warmt niet snel op

anti-
aanbaklaag

 ALLE
WARMTEBRONNEN

ALLE PANNEN >
KENMERKEN + TEFLON (kunststof)
✓ Zeer goede antiaanbak eigenschappen
✓ Makkelijk te reinigen
✓ Milieu (bij productie)
✕ Bij oudere lagen met PFOA kunnen giftige dampen vrijkomen bij verbranding*
✕ Relatief zacht waardoor sneller beschadigingen in de laag komen
*De antiaanbaklagen die wij nu nog verkopen zijn allemaal PFOA-vrij!

KERAMISCH

ALLE PANNEN >
KENMERKEN + ✓ Krasbestendiger
✓ Langere levensduur
✓ Milieuvriendelijker en gezonder
✕ Niet geschikt voor hoge temperaturen