Tajines

Tajines bij Cook&Co

Bij Cook&Co kun je terecht voor kwalitatieve braadpannen en stoofpannen. Houd je er ook van om heerlijke stoofgerechten klaar te maken, maar zoek je naar iets anders om de gasten mee te verrassen? Dan is een tajine een aanrader. Deze stoofpot of stoofpan komt oorspronkelijk uit Marokko en is van oorsprong een stoofpot gemaakt van aardewerk. Met deze pan maak je de heerlijkste Marokkaanse gerechten. Koken met een tajine wordt steeds populairder in Nederland. Wil je binnenkort je eigen Marokkaanse stoofgerechten maken? Kijk dan snel naar het assortiment op Cook&Co.

De werking van een tajine

Een tajine bestaat uit twee delen, een schaal waarin het gerecht bereid wordt en een hoog kegelvormig deksel. Tijdens het koken ontstaat er vocht dat snel afkoelt, dit slaat neer op het deksel en loop daarna weer terug in de schaal. Door het vocht dat niet kan ontsnappen, blijft het gerecht extra sappig en wordt uitdroging van het gerecht dus voorkomen. Hiermee lijkt de werking van een tajine erg op die van een braadpan of een stoofpan.

Een aardewerken of gietijzeren tajine

Tajines zijn oorspronkelijk gemaakt van aardewerk. Cook&Co biedt aardewerken en gietijzeren tajines aan. Door het aardewerk wordt de warmte in de schaal gelijkmatig verdeeld. De warme gerechten zijn dus op iedere plek in de pot even warm. Gietijzer zorgt ook voor een gelijkmatige hitteverdeling en houdt de warmte langdurig vast. Een gietijzeren bodem kan op alle hittebronnen, inclusief inductie. Een aardewerken bodem is daarentegen niet altijd geschikt voor alle warmtebronnen. Reinig een tajine na gebruik met warm water en afwasmiddel.

Tajines zijn er in verschillende soorten, maten en merken. Cook&Co biedt merken aan zoals Le Creuset.